复杂检索

视点首页 > 学术预告 > 正文

科学畅想曲:高速3D测量及其在扑翼力学分析的应用

发布日期:2018年05月16日 14:15 点击次数:

时间 5月16日(周三)18:30-20:00 地点 软件园校区微电子学院大厅
本站讯 讲座时间

一、报告题目

高速3D测量及其在扑翼力学分析的应用

二、报告时间

5月16日(周三)18:30-20:00

三、报告地点

山大软件园校区微电子学院大厅

四、主讲人

李贝文(Beiwen Li)博士

五、内容简介

Accurate measurements of object geometric motion/deformation are of great importance to a variety of applications including manufacturing, robotics and mechanics analysis, yet such task is challenging mainly because of the combined speed and accuracy requirement. In our research, we aim to simultaneously achieve high-speed and high-accuracy 3D shape measurements, and further, develop dynamic 3D shape analysis techniques for measuring bio-inspired flapping wing mechanics. We have innovated technologies to achieve high-accuracy 3D shape measurements via the superfast (kHz) binary defocusing technique at multiple different spatial resolutions. With the technology developed, we have successfully measuredthe dynamic 3D geometry of a flying robotic bird with rapidly flapping wings [25 cycles/second], using an image acquisition rate of 5000 frames/second. Recently, we are developing computational frameworks for performing mechanics analysis on the flapping wings with hopes that such insights can aid scientists working in biological research and bio-inspired robotics. In this talk, I will introduce: 1) our work towards achieving superfast high-accuracy 3D shape measurement; 2) our recent work on mechanics analysis of rapidly flapping wings.

六、报告人简介

李贝文博士现任美国爱荷华州立大学助理教授,曾获北京航空航天大学工学与文学双学士,美国爱荷华州立大学机械工程硕士,美国普渡大学机械工程博士。李贝文博士的主要研究方向有高速3D成像、光学3D测量、机器视觉、扑翼力学分析等。现著有20余篇SCI期刊论文,10余篇EI会议论文,两篇专著章节,以及一项美国发明专利。其中有两篇期刊文章分别被Optics Express以及Applied Optics 杂志选为封面文章。李贝文博士求学期间曾获中国国家奖学金、爱荷华州立大学院长奖学金、美国普渡大学兰伯特奖学金以及国际光学学会SPIE光学奖学金。

七、主办单位

山东大学共青团委员会

八、承办单位

微电子学院